Een moment geduld a.u.b...

VUURWERKFANS.NL

Hét online platform, voor en door vuurwerk fanaten.

  • Pyro
  • Trad

Politie undercover tegen illegaal vuurwerk

VTW-Bart
Moderator
Avatar gebruiker
Berichten: 1148

Politie undercover tegen illegaal vuurwerk

LEEUWARDEN - In een drietal vuurwerkzaken deelde economische politierechter Klaas Bunk maandag fikse werkstraffen uit. Met een werkstraf kwamen de verdachten volgens officier van justitie Sybren Buist nog goed weg. Op dit soort zaken, met de hoeveelheden illegaal vuurwerk die bij de verdachten werden aangetroffen staan celstraffen van negen tot twaalf maanden. Rechter Bunk had overwogen om alle zaken door te verwijzen naar de meervoudige economische kamer, met drie rechters.

Uiteindelijk had rechter daarvan af gezien. In twee van de drie zaken waren de verdachten door de politie middels een soort van undercoveractie in de val gelokt. De verdachten hadden het vuurwerk aangeboden op websites als http://www.vuurwerkfanaten.net. Een politieagent deed zich voor als klant en kocht zogenaamd een partij vuurwerk. Op het moment dat de deal werd gesloten, werden de verdachten opgepakt.

Een 29-jarige Kollumerzwaagster had geprobeerd via die site Cobra's, nitraatklappers en vlinderbommen aan de man te brengen. De man was tot twee keer toe betrapt. Hij had zijn voorraad opgeslagen bij een 63-jarige dorpsgenoot, waar hij nota bene als mantelzorger in dienst was. De dorpsgenoot zei dat hij niet heeft geweten dat de dozen die bij hem op de slaapkamer stonden vuurwerk bevatten. De rechter geloofde hem niet.

De man kreeg, mede vanwege zijn slechte gezondheid, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De 29-jarige kreeg een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van negen maanden. Een 23-jarige inwoner van Oudega (Sm.) was er op dezelfde manier ingeluisd als de Kollumerzwaagster. Hij had onder meer vlinderbommen en lawinepijlen in de handel. Hij zei dat hij al van jongs af aan gek was op vuurwerk.

Hij had een afspraak gemaakt met een politieman op een carpoolplaats bij Frieschepalen.
Omdat hij niet rondkwam met de studiefinanciering was hij illegaal vuurwerk gaan verkopen. Hij zei dat hij nooit in 'Cobra's' -extreem zwaar vuurwerk, dat de kracht heeft van een handgranaat- had gehandeld, dat ging hem te ver. Maar hij had wel 26 lawinepijlen onder zijn bed liggen. Als daar eentje van ontplofte, dan ontplofte de hele woning, waarschuwde de officier.

De Oudegaaster kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. De laatste verdachte was niet naar de rechtbank gekomen: op 29 december vorig jaar trof de politie in de woning van een 42-jarige Leeuwarder maar liefst 170 kilo aan illegaal knalgoed aan. De man had op verschillende websites vuurwerk te koop aangeboden. Bij hem was geen pseudokoop gedaan, omdat hij begin december was gestopt met adverteren.

Toch kwam de politie eind december bij hem terecht, nadat een minderjarige jongen was betrapt met illegaal vuurwerk dat hij bij de Leeuwarder had gekocht. De man verklaarde dat hij het vuurwerk uit België had gehaald. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Hij bewaarde het vuurwerk op zolder en in het schuurtje achter de woning. Hij zei dat het alleen voor eigen gebruik was. Hij kreeg een werkstraf van 180 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf.

Bron.Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

  • Pyro
  • Trad